Tărâmul magic al jocurilor

 TIPURILE DE JOCURI ȘI BENEFICIILE ACESTORA 

ASUPRA COPIILOR



                       " joaca este crucială în dezvoltarea empatiei şi a capacităţii unui copil de a-i accepta şi tolera pe cei din jur. Copiii care se joacă sunt mai veseli, depaşesc mai uşor perioadele grele sau situaţiile complicate, învaţă şi au capacitatea dezvoltată de a gestiona conflicte.


Lucian Blaga spunea:
Copilul râde:
“Înţelepciunea şi iubirea mea e jocul!”
Tânărul cântă:
“Jocul şi-nţelepciunea mea-i iubirea!”
Bătrânul tace:
“Iubirea şi jocul meu e-nţelepciunea!”

Aceste cuvinte ne amintesc încă o dată importanța pe care jocul o are in viața  fiecaruia dintre noi, dar cu atat mai mult în viața unui copil.

Jocul inseamnă cunoaștere, jocul înseamnă iubire, jocul poate fi un liant între parinți și copii.

Jocul este indispensabil dezvoltării și educării copilului. Pentru copil, jocul reprezintă ocazia de a învăța să cunoască lumea care îl înconjoară și, de asemenea, de a învăța să se descopere pe el însuși, evoluând în ritm propriu.

 In acelasi timp, prin joc, parinții se pot apropia de copil, îl pot ajuta să se dezvolte armonios și pot comunica mai eficient cu el.

ncă de la cele mai fragede vârste, copiii explorează lumea din jurul lor prin diverse tipuri de joc. 

-Astfel, își dezvoltă competențe noi care le pot întări încrederea în forțele proprii și descoperă pas cu pas ce anume îi interesează.

-   În urma interacțiunilor cu alți copii sau 
chiar cu adulți, copiii exersează lucrul în echipă, diverse forme de negociere, luarea deciziilor și rezolvarea conflictelor.



Tipuri de joc la copii

Jocul liber

  • Se manifestă în primele 3 luni de viață.  

  • Copiii fac mișcări la întâmplare, fără un scop clar definit, aceste mișcări reprezentând forma inițială de joc.

Jocul solitar


  • Se poate observa la copiii cu vârsta între 3 și 18 luni. 

  •        Aceștia vor petrece cel mai mult timp jucându-se pe cont propriu și e posibil ca nici măcar să nu observe alți copii care se joacă în preajmă. 

  • La această vârstă ei apucă obiecte, se uită la ele și fac zgomot ,fiind modul lor de a explora lumea înconjurătoare.

Jocul în calitate de spectator

  • Se întâmplă adesea în perioada când copiii învață să meargă.

  • Cei mici privesc alți copii cum se joacă și învață cum să-i abordeze

Jocul în paralel

  • De la 18 luni la 2 ani copiii se pot juca în preajma altor copii fără să interacționeze unii cu alții, deși încep să-și exprime mai des dorința de a fi cu copii de vârsta lor. 
  • Acest tip de joc îi ajută să-și definească dreptul de proprietate („e jucăria mea”).


Jocul prin asocieri


  • Reprezintă o trecere de la interesul pentru jucării la dorința de a petrece mai mult timp în preajma altor copii. 
  • Astfel, de la vârsta de 3 – 4 ani copiii încep să experimenteze ce să facă și ce nu ca să reușească să se înțeleagă cu ceilalți. 
  • Ei sunt încurajați să-și dezvolte limbajul, să împartă jucăriile cu alți copii, să coopereze și să rezolve probleme.
  •  Grupurile de copii care se joacă astfel au scopuri similare, însă nu setează reguli.

Jocul social


  • Intervine ca o primă formă de socializare între copii, începând cu vârsta de 3 ani.
  •  Aceștia împart jucării, idei și pun bazele unui set de valori care să-i ghideze în acțiuni.


Jocul utilizând abilități fizice și motrice


  • Este o sursă de energie pentru copii. 
  • Atunci când aceștia aleargă, sar, joacă diverse jocuri de acțiune, precum „de-a prinselea” sau „de-a ascunselea”, copiii fac exerciții fizice care îi ajută să-și dezvolte mușchi puternici. 
  • Mai mult, ei învață să fie câștigători sau pierzători.

Jocuri de construcții

  • Copiii creează lucruri încă de la vârste fragede, iar pe măsură ce cresc, jocul devine din ce în ce mai complex.
  •  Acest tip de joc începe din momentul în care bebelușii introduc în gură diverse obiecte ca să observe cum se simt și ce textură au, continuă apoi cu realizarea de construcții din piese din plastic, desene pe hârtie sau castele de nisip. 
  • Copiii câștigă încredere în sine, în forțele proprii și devin capabili mai târziu să genereze idei, să lucreze cu numere și concepte.


Jocul expresiv


  • Jocul expresiv îi ajută pe copii să-și exprime emoțiile.
  •  Folosind creione, acuarele, apă, lipici, instrumente muzicale, copiii testează diferite texturi, creează imagini și sunete care devin o sursă de bucurie și inspirație.


Jocul imaginar


  • Îi ajută pe copii să experimenteze roluri noi, situații, un limbaj diferit și emoții variate.
  •  Astfel, ei devin capabili să gândească și să creeze dincolo de lumea lor. 

Jocul competitiv


  • Apare în activitățile de grup în care există cel puțin un lider.
  •  Echipa de joacă se ghidează după un scop clar și fiecare copil trebuie să fie ori în grup, ori în afara lui, nu există cale de mijloc. 
  • Copiii explorează astfel nevoia de a se ghida după reguli și se orientează pas cu pas spre interacțiuni sociale mai complexe.





                                                

                    ~ cUM INFLUENȚEAZĂ JOCURILE DEZVOLTAREA   ~                                                          COPILULUI 







Desi par de cele mai multe ori doar niste metode de a-ți tine bebelușul ocupat si de a-l impiedica să se plictisească și să plangă, majoritatea jucăriilor au efecte bine gândite de producători asupra personalității, dezvoltând atât partea cognitivă, cat și pe cea emoțională.
- Iata câteva dintre abilitățile pe care cei mici le dezvoltă prin joacă, in funcție de vârstă:

  •  Simțurile si abilitatile motrice –  sunt cele pe care se concentrează copilul în primii doi ani de viață. 

Obiecte precum jucăriile de pluș, zornăitoarele sau clasica jucărie muzicală au un impact mai mare decat ai crede asupra reflexelor celui mic, precum si a capacitatii sale de a ințelege lumea inconjuratoare.  Bebelușul incepe treptat să observe si să atingă obiectele, conștientizandu-le prezența, iar sunetul produs de acestea îi dezvoltă auzul și simțul ritmului si al ascultării

 – vei observa cum copilul devine mai atent, începe să deosebească sunetele și să le asocieze mai ușor cu activitățile preferate.

 -De asemenea, ținand în mânuțe jucăriile, reușește să iși dezvolte coordonarea și abilitățile motrice.

  •  Imaginația și abilitățile logice

 – încep să se formeze ceva mai tarziu, între 3 si 6 ani, insă tot jocurile sunt cele care au un rol important, dincolo de comunicarea cu familia și cu alți copii sau colegi de gradinită. 

-Jucăriile potrivite pentru această vârstă sunt cele care implică din plin creativitatea copilului, ajutandu-l să facă legături între lumea exterioară și cea din mintea sa: puzzle-uri, jocuri cu cuburi, lego, carți cu multe poze, ce povestesc despre lumea exterioară, despre animale si obiecte, permițând celui mic să apese pe diverse simboluri și să audă sunete sau povesti. 

Este o perioadă in care copilul incepe sa vadă lumea din punctul său de vedere și să se folosească de gandirea simbolică și de limbaj.

  • Logica și înțelegerea noțiunilor 


 -de la 7 ani până în preadolescență, copiii iși dezvoltă din ce in ce mai bine logica și încep să ințeleagă cu adevarat noțiunile de spațiu și timp, să poată face clasificări și să le acceseze pe cele deja existente. 

-E o perioadă în care atenția și memoria trebuie stimulate cu jocuri inteligente, de observație și de stimulare a atentiei, precum ș

i cele axate pe activitate fizică.

 Gandirea complexa, stiintifica și abstractizarea 


-se dezvoltă în jurul vârstei de 12 ani și reprezintă cea mai complexă perioadă din viața copilului, acel moment în care intra in scenă gândirea ipotetică, iar imaginația și aspectele stiintifice se împletesc pentru a produce rezultatele cele mai interesante. 


-Cel mai probabil copilul tău își va alege singur activitățile preferate la această vârsta, însă nu vei da greș dăruindu-i jocuri de strategie sau echipamente sportive ce se mulează  pe

 pasiunile sale.




    
         Rolul jocului în dezvoltarea inteligenței


Jocurile educative îl pot ajuta pe copil mai mult decat crezi.

- Jocurile de constructie, puzzel-urile si jocurile de logică contribuie la dezvoltarea inteligenței si creativității copilului.

De altfel, jocurile cu rol educativ sunt recomandate incă din primii ani de viata. în aceasta perioadă, copiii pot invăța culori sau sunetele pe care le scot diverse animale.       

Mai tarziu, putem continua cu jocurile de memorie, numărători colorate prin care copiii să facă operații matematice sau jocuri cu litere prin care să-l familiarizăm cu alfabetul.

Nu omite nici jocurile prin care copiii invață o limbă străină.

 La vârste fragede, ei au o capacitate mult mai mare de a învăța un limbaj nou, așa că e bine să fructifici această  perioadă și să introduci, treptat, cateva cuvinte într-o limbă straină.





          - Trebuie sa conștizăm faptul că ce mici aspiră adevărata cunoaștere cu ajutorul jocurilor, iar noi   avem obligația să le punem la dispoziție aceste metode benefice dezvoltării.

           Vă mulțumesc pentru  atenția și timpul acordat!!

   -   pentru mai multe informații accesați linkul-https://www.romedic.ro/rolul-jocului-la-precolari-0P16855



   vă doresc o zi minunată!🌞

  


 

               

Comentarii

Trimiteți un comentariu